Masterclass Complementaire Iriscopie

Verrijk je praktijk!

– werk met de tweedaagse complementaire iriscopie voor professionals –

De tweedaagse masterclass voor professionele therapeuten geeft je een goede, bruikbare en zeer persoonlijke indruk van de complementaire iriscopie én hoe deze toe te passen in je praktijk als een krachtige pijler naast je huidige werkvormen.

Complementaire iriscopie is een vorm van iriscopie die verschilt met de klassieke iriscopie doordat het de nadruk legt op groei en ontwikkeling van mensen. Veel klachten houden verband met het niet verbonden zijn met het zielspad van iemand. Door iemand meer bewust te maken van zijn zgn. blauwdruk, welke zeer goed in de ogen te zien is, kan de client meer in deze verbinding leven en daardoor meer ontspannen met de stroom mee gaan in plaats van ertegen in. Hierdoor vormt de complementaire iriscopie een waardevolle aanvulling voor elke professional in het complementaire zorgveld.

Voor elke discipline is deze vorm van iriscopie een uiterst waardevolle toevoeging om na het iriscopistisch onderzoek te combineren met je eigen werkvormen. Vandaar de naam ‘complementaire iriscopie’. Tijdens deze workshop gaan we niet in op de pure fysieke benadering zoals de klassieke iriscopie geneigd is te doen. De complementaire iriscopie kijkt veel meer naar de diepere en emotionele processen die bij je client een rol spelen. Je zult verbaasd zijn over de nauwkeurigheid ervan!

Je leert begrijpen hoe mensen reageren op hun omgeving, wat hun drijfveren zijn, welk werk bijvoorbeeld bij iemand past. Plechtig gezegd: wat “het pad van de ziel is”, waar de persoon naar toe getrokken wordt om balans in zichzelf en met de buitenwereld te vinden. En hoe ‘uitdagingen’ tot een verrijking kunnen leiden, welke adviezen je hem / haar mee kunt geven en welke therapeutische ondersteuning voor die individuele client het meest waardevol is.

De nascholing is erg praktisch. We kijken in elkaars ogen en er worden veel dia’s getoond met uitleg over de specifieke adviezen en interventies die je kunt geven aan de betreffende persoon.

Het grote verschil met een workshop voor geïnteresseerden is dat er veel meer cliënt gericht gewerkt wordt en dat er therapeutische interventies besproken worden.

Bij aanvang van de workshop worden er foto’s van je ogen gemaakt. Deze worden dan in de loop van de dagen stapsgewijs besproken. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Eerste dag

Je leert:

 • de hoofdstructuren,
 • de gecombineerde structuren,
 • de ringen introvert vs. extrovert herkennen in de irissen
 • hersenhelftdominantie
 • introductie tot de posities

Korte beschrijving achtergrond en ontstaan van de Rayid irisanalyse en de grote verschillen met de iriscopie.

Hoofdstructuren: juweel, bloem, stroom en shaker. Je leert ze bij jezelf en anderen herkennen. De hoofdstructuren geven je karakter weer. Ben je van nature een leider, kunstenaar, gevoelsmens, ondernemer, etc., etc. Je gaat zien welke invloed deze hoofdstructuren hebben op het dagelijkse leven en de keuzes die je maakt. Verder ga je inzien wat de signalen zijn die er op duiden dat je uit balans gaat en wat je kunt doen om dit weer op orde te krijgen. Ook leer je de wet van aantrekking van de tegenovergestelde structuren. In het verlengde liggen de gecombineerde structuren, zoals stroom-juweel en stroom-bloem.

Ringen: ring van harmonie, vrijheid, bestemming en vastberadenheid. Ook de ringen laten delen van je karakter zien. De ringen geven aan wat je natuurlijke reacties zijn op je omgeving. Ben je meer conflictvermijdend, gaat het jou om rechtvaardigheid, ben je al op zoek naar je doel in het leven, etc. Je gaat deze ringen eenvoudig herkennen en daarmee begrijpen waarom jij anders op situaties reageert dan bv je familie, buur of vriend. Zeer verhelderend. Tegelijkertijd begrijp je hoe klachten zich zouden kunnen gaan ontwikkelen in delen van je lichaam als je geen gehoor geeft aan de ‘boodschap’ van deze ringen.

Introversie/ extraversie. In de iris kun je snel zien of je de neiging hebt introvert dan wel extrovert te zijn en hoe zich dat uit, hoe je erin vast kunt komen zitten en wat je kunt doen om daar weer uit te komen. Het maag- darmstelsel wordt in dit veld gereflecteerd. Bij dysbalans zijn de eerste signalen dan ook in de spijsvertering te vinden.

Constrictie en expansie: ons hele leven bestaat uit samentrekkende en uitgaande bewegingen. Dit zie je natuurlijk het beste bij de hartslag. Maar in alles herken je deze dynamiek. Ga je te lang door in bv de expansie dan zul je uitgeput raken en zal de natuur ervoor zorgen dat je weer naar de constrictie gaat (bv uitrusten, of bv de griep krijgen om gedwongen uit te rusten). Elke structuur in het oog heeft invloed op deze dynamiek en is erg goed te herkennen. Cliënten worden zich bewust van de spanning en ontspanning, en op welke gebieden, zowel fysiek als emotioneel en mentaal.

We sluiten af met een en prachtige en eenvoudige oefening die helpt om jezelf te balanceren.

Na deze dag kun je bij jezelf en je cliënten de hoofdlijnen herkennen en aan de hand hiervan adviezen geven.

Tweede dag

Tijdens de tweede dag leer je werken met hersendominantie en deze balanceren.

Erg interessant zijn de irisposities welke levensthema’s in de iris weergeven. De locaties waar zich tekens in de iris bevinden, vertellen ons welke thema’s we in het leven tegenkomen en hoe we ermee om kunnen gaan. Zeer herkenbaar voor cliënten en een zeer geliefd thema bij de deelnemers. We gaan kennismaken hoe we dysbalansen kunnen herstellen middels therapeutische interventies. In de eventueel hierna te volgen masteropleiding wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

Weg om te komen tot herstel De complementaire iriscopie kent een prachtig en krachtig overzicht over de stadia die je bewandelt om tot volledig herstel te komen. We leren deze te plaatsen in het proces waar de cliënt zich bevindt en kunnen dan adviezen geven over de volgende stappen die er gemaakt kunnen worden. Ook hiervan krijg je een mooie introductie.

Tijdens de workshop worden er aan de hand van foto’s veel voorbeelden besproken.

Doelstelling

Na de workshop kun je bij jezelf en je cliënten de hoofdlijnen herkennen en aan de hand hiervan adviezen geven en krijg je het certificaat ‘leerling coplementaire iriscopie’.

Toelatingseisen

De masterclass is op HBO niveau. Zorgverleners die zelfstandig werken in de gezondheidszorg zoals therapeuten, coaches, artsen, etc. zijn van harte welkom.

Praktische Informatie

 • Docent: Hans Thijssen
 • Aantal deelnemers: 8 tot 16.
 • Datum: volgt
 • Tijd: 10.00 – 17.00 uur
 • Locatie: IMC Ommen, Haven West 9, 7731 GS
 • Parkeren: gratis in de buurt
 • Lunch: Prevenzis zorgt voor versgemaakte soep, de rest van uw lunch mag u zelf meenemen
 • Bijdrage: € 260,- per twee dagen
 • Accreditatie: via de KTNO
Hans Thijssen