Meditatie (oefening/preventie)

Deze bijeenkomst zou eigenlijk “geleide Visualisatie en Meditatie” moeten heten. Immers: tijdens meditaties maken we gebruik van visualisaties en omdat deze bijeenkomsten worden begeleidt door een docent die als het ware de meditatie ‘stuurt’, spreken we van ‘geleide meditatie’.

Minimaal aantal deelnemers: 10

Docent: Nico Smits

Leslocatie: Ommen

Datum: (nog) niet gepland.
Belangstelling voor Meditatie? Gebruik dan dit FORMULIER.

Leefstijlgeneeskunde vormt de nieuwste ontwikkeling binnen de (integrale/integratieve) zorg en is vooral gericht op het aanbieden van adviezen/interventies/ondersteuning in het ontwikkelen van een zo gezond mogelijke levensstijl om op die manier gezondheidsproblemen te voorkomen en, als ze al aanwezig zijn, te ondersteunen in de behandeling ervan. Zo zijn er al adviezen/interventies/ondersteuning beschikbaar op het gebied van obesitas, diabetes en stressgerelateerde problematiek. Denk hierbij aan adviezen/interventies/ondersteuning op het gebied van de voeding, supplementen, beweging, zelfbewustzijn, zelfreflectie, enzovoort.

Algemener zijn adviezen beschikbaar op het gebied van zelfkennis en bewustwording, zinservaring en zingeving. Hieronder vallen bijvoorbeeld yoga, qigong, tai-chi,do-in, bio-feedback, stress release, massagevormen, meditatie en visualisatie, enzovoort.

Vanuit de Levenstijl-benadering, wordt Visualisatie/Meditatie een warm hart toegedragen als het gaat om rust. Zowel in de zin van ‘in slaap komen’ als in de zin van ‘stressreductie’.

Deze bijeenkomst is bedoeld als eerste (kennismaking met (geleide) Visualisatie/Meditatie.

In veel landen (waaronder Amerika) wordt Visualisatie/Meditatie aangeboden als ondersteuning bij een breed scala aan gezondheidsproblemen, variërend van stress tot kanker. Niet alleen is er veel bewijs beschikbaar voor de werking, er is ook gericht onderzoek gedaan naar de effecten van Visualisatie/Meditatie, kijk maar eens naar wat voorbeelden via deze links: Meditatie werkt, Baat bij meditatie, Stress reductie en Positief effect visualisatie.

In Nederland wordt Visualisatie/Meditatie nog vaak gezien als iets ‘zweverigs’ dat niet zou passen binnen de nuchtere Nederlandse bevolking.

Niets is minder waar: Visualisatie/Meditatie is, zeker in de geleide vorm, een perfect en krachtig ondersteunend middel bij stress, slapeloosheid, afvallen, een scala aan lichamelijke en psychosociale klachten en zelfs inzetbaar als ondersteuning bij de bestrijding van kanker. Niet voor niets vormt Visualisatie/Meditatie een belangrijk onderdeel van de Leefstijlgeneeskunde.

(geleide) Visualisatie/Meditatie is absoluut geen vorm van hypnose het is juist een bewustwordingsmogelijkheid.