Ben jij gegrepen door de pracht van de natuur? Wil jij meer kennis hoe de natuur zijn gezonde vruchten geeft en hoe de oogst op een helende manier is in te zetten? 

Dan is de nieuwe opleiding ‘Prevenzis Natuurtherapeut’ echt iets voor jou!

Weet je het nog niet? Kom dan naar de introductiedag!

Introductiedag

De introductiedag voor deze opleiding vindt plaats bij het kruidencentrum van Marry Foelkel, Engeland 25 te Beekbergen.

Het programma
Het programma voor ziet er als volgt uit:

 • 10.00 uur: Inloop koffie / thee
 • 10.30 uur: Natuurlijk gezond blijven met kruiden, Marry Foelkel

Marry is een wandelende kruidenencyclopedie. Zij is al enkel decennia bezig met kruiden in haar eigen kruidencentrum met bijbehorende kruidentuin in Beekbergen. Ze geeft ook cursussen en schrijft een column in elk nummer van het blad Uitzicht van de MMV (Moermanvereniging)

 • 12.00 uur Lunch (Eet u een verassende biologische lunch à € 15,- of neemt u uw eigen lunch mee?)
 • 13.00 uur Hoe heeft de natuur gezondheid bedoeld? John Koezen 

We hebben het vaak over ziekte, maar laten we het nu eens over gezondheid hebben. Wat is eigenlijk gezondheid? Wat heb je nodig om gezond te zijn en te blijven? Welke kwaliteiten heeft het menselijk lichaam van moeder natuur meegekregen en welk onderhoud vergt het? Daar gaan we vandaag eens naar kijken.

 • 14.30 uur Koffie- / theepauze
 • 15.00 uur Vervolg  Hoe heeft de natuur gezondheid bedoeld?
 • 16.00 uur Einde

Kernbegrippen van de opleiding ‘Prevenzis natuurtherapeut’

 • Sta in je kracht, wees jezelf
 • Dichtbij de natuur met haar voedende krachten

Jouw zoektocht

Wil jij weten hoe je de voedende kracht van de natuur kunt benutten? 

Onze docenten nemen je aan de hand tijdens jouw zoektocht! 

 • Wat is de samenhang van natuur, voeding en gezondheid?  
 • Hoe kunnen bronnen uit de natuur bijdragen aan gezondheidsinterventies?  
 • Welke natuurlijke processen zetten we in? 
 • Hoe doen we dit vanuit een holistische visie? 

Met andere woorden wat biedt de natuur aan voeding en beleving en hoeveel energie doe je op als je in de natuur verblijft of met je handen in de aarde bezig bent.  

In de opleiding komt een breed spectrum aan onderwerpen aan bod. Je leert over voeding, planten en kruiden die een specifieke uitwerking op klachten hebben, het maken van etherische oliën en gebruik van natuurlijke supplementen.  
Ook bestudeer je de relaties tussen de fysieke en psychische leefstijl en andere factoren die belangrijk zijn voor onze gezondheid en in ons eventuele ziekteproces. Dit laatste doe je aan de hand van het (internationaal erkende) gezondheidsmodel van Machteld Huber. 
 
Machteld Huber (gestart als huisarts) introduceerde het concept positieve gezondheid in Nederland in 2012. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. 

Wat is gezonde voeding?

Voeding heeft pas een meerwaarde als het ondersteunend is aan jouw lichamelijke gezondheid. Het moet rijk zijn aan vitamines, mineralen en sporenelementen en beschermende stoffen, maar het moet ook lekker zijn en ons een gevoel van welbehagen en verzadiging geven. 

Beleef de natuur tijdens de opleiding

De opleiding start met de lessen “van bodem tot bord”. Je doorloopt de gehele route vanaf bodemprocessen, de invloed van een gezonde bodem op de inhoudsstoffen van de plant, tot de effecten die dit allemaal heeft op onze gezondheid. Wat zeker ook te maken heeft met het microbioom. 

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.  

De laatste jaren is er ongelooflijk veel kennis beschikbaar gekomen over het microbioom, die voor een belangrijk deel in onze darmen zit. We noemen dit vaak darmflora. Onze darmen zijn eigenlijk ons tweede brein en er is een intensieve relatie tussen darm en brein.  

Gaandeweg krijg je meer inzicht in de enorme positieve effecten van biologische voeding op onze gezondheid. Zo ontdek je ook welke potentie er verscholen ligt in de aarde onder onze voeten.  

En nu wordt het pas echt fascinerend: hoe gebruik je voeding als medicijn? En hoe maak je contact met de natuur om je zowel geestelijk als fysiek te voeden? 
 
Tijdens de opleiding beleef je de natuur, je leert over teelt en verwerking en je gaat heerlijk op pad met een ervaren wildplukker! Daarna gebruik je alle producten die je hebt verzameld om de mooiste gerechten en de meest fantastische etherische oliën te maken.   

Ook grijpen we terug op oude kennis en natuurwijsheden, die in de praktijk vaak bijzonder goed werken. 

Echt iets voor jou?

Deze opleiding is echt iets voor jou als je 

 • affiniteit hebt met de natuur  
 • op zoek bent naar meer kennis over de natuur  
 • meer ervaring wilt opdoen met de natuur  
 • wilt weten welke invloed de natuur heeft op onze gezondheid  
 • leergierig bent en je openstelt voor informatie die nieuw voor je is

Wat maakt deze opleiding zo bijzonder?

Deze opleiding gaat uit van het integreren van natuurlijke processen in het dagelijks leven.  

Zo wordt er veel aandacht besteedt aan het hele proces achter onze voeding, te beginnen met een gezonde bodem. Als vervolg leer je hoe je interventies met voeding en kruiden kunt inzetten. Dit deels in samenhang met producten uit de natuur, zoals wilde planten en paddenstoelen. Niet alleen als voeding, maar ook medicinaal. Verder is de verwerking hiervan is onderdeel van de opleiding, zowel in theorie als in de praktijk. 

Doordat de opleiding het gezondheidsmodel van Machteld Huber hanteert wordt er, naast het fysieke en psychische aspect, ook aandacht besteed aan de invloed van zingeving, het sociaal-maatschappelijke element en de cultuurinvloeden van omgeving en afkomst.   

Je maakt kennisopdrachten gekoppeld aan de lesstof en je doet de excursies. Reflectie is een belangrijk item tijdens deze opleiding. Reflectieopdrachten maak je regelmatig, hierbij krijg je begeleiding van een supervisor. Per jaar vinden er twee tot vier supervisiegesprekken plaats. 

Wat brengt de opleiding jou?

Aan jou de uitdaging om op jouw eigen manier jouw zoektocht vorm te geven. Natuurlijk onder begeleiding van onze docenten en met behulp van alle kennis die aangereikt wordt en die jijzelf ook mag inbrengen.  
 
Meer kennis krijgen over de voedende kracht van de natuur staat centraal in de opleiding. Die voedende kracht staat ons mensen vrij ter beschikking. Je gaat zelf op onderzoek uit en maakt eigen keuzes. Dit alles vraagt om een autonome ontwikkeling van jezelf. Van alle kanten komen prikkels op je af. Informatie moet op juiste waarden worden geschat, bijvoorbeeld uit de hoek van de chemische, farmaceutische en levensmiddelenindustrie. 
 
Mede door de opdrachten stimuleren we je om goed onderzoek te doen, je eigen mening te vormen, waardoor je aan het einde van de opleiding een essay kunt schrijven, met daarin antwoorden op vragen als: 

 • hoe maak ik weloverwogen mijn eigen keuzes? 
 • hoe verwoord ik wat ik doe? 
 • hoe breng ik mijn boodschap goed over op andere mensen? 

Jouw eigen inbreng

Tijdens de opleiding is er ruimte voor jouw eigen inbreng, jouw wensen en voor de actualiteit. De reflectieopdrachten spelen hierin een helpende rol. 

Met welke onderwerpen ga jij je bezighouden in 2023?

In 2023  komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde komen:

 • Plantinhoudstoffen, van bodem tot bord
 • Voeding en gezondheid 
 • Medicinale werking van kruiden 
 • Brein en darm
 • De invloed van emotie op je lichaam
 • Leefstijl 
 • Natuurlijke preventie en interventie 
 • Teelt (biologisch)
 • Excursies en natuurwandeling 

Docenten

De docenten en gastdocenten zijn stuk voor stuk mensen met grote affiniteit met natuurlijke gezondheid. De meesten hebben een eigen praktijk en enkelen hebben een boek geschreven over hun specialisme. Kortom het zijn bevlogen vakmensen die hun kennis willen delen!  

Lesplanning 2023

JanuariLes 1Maandag 16 januari
Les 2Dinsdag 17 januari
Les 3Maandag 30 januari
Les 4Dinsdag 31 januari
FebruariLes 5Maandag 13 februari
Les 6Dinsdag 14 februari
MaartLes 7Maandag 6 maart
Les 8Dinsdag 7 maart
Les 9Maandag 27 maart
les 10Dinsdag 28 maart
AprilLes 11Maandag 17 april
Les 12Dinsdag 18 april
MeiLes 13Maandag 15 mei
Les 14Dinsdag 16 mei
SeptemberLes 15Maandag 18 september
Les 16Dinsdag 19 september
OktoberLes 17Maandag 23 oktober
Les 18Dinsdag 24 oktober
NovemberLes 19Maandag 6 november
Les 20Dinsdag 7 november
Les 21Maandag 27 november
Les 22Dinsdag 28 november
DecemberLes 23Maandag 11 december
Les 24Dinsdag 12 december