Ben jij gegrepen door de pracht van de natuur? Wil jij meer kennis hoe de natuur zijn gezonde vruchten geeft en hoe de oogst op een helende manier is in te zetten? 

Dan is de nieuwe opleiding ‘Prevenzis Natuurtherapeut’ echt iets voor jou!

Weet je het nog niet? Kom dan naar de GRATIS introductiedag!

Wat is nodig voor een gezonde bodem om vervolgens voedsel te verbouwen waar alles in zit voor een goede gezondheid?

Prevenzis wil een steentje bijdragen aan gezondheid van ons allen. De boodschap voor jullie is zo belangrijk dat jullie deze dag gratis mogen bijwonen. Op deze dag krijg je informatie over gezondheid, gezond worden en gezond blijven. Wat brengt de natuur ons?

De introductiedag voor deze opleiding vindt plaats bij IMC Ommen.

Het programma
Het programma voor ziet er als volgt uit:

  • 9.00 uur: Inloop koffie / thee
  • 9.30 uur: Gezond ouder worden, hoe bedoelt de natuur geozndheid?

We hebben het vaak over ziekte, maat laten we het nu eens over gezondheid hebben. Wat is eigenlijk gezondheid? Wat heb je nodig om gezond te zijn en gezond te blijven? Welke kwaliteiten heeft het meselijk lichaam en welk onderhoud vergt het? Daar gaan we vandaag naar kijken.

  • 11.00 uur Pauze
  • 12.30 uur Lunch (u krijgt een lekker biologisch soepje van ons, neemt u verder uw eigen lunch mee?)
  • 13.15 uur Van bodem tot bord

Wat is er nodig om een gezonde bodem te krijgen en vervolgens voedsel waar alles in zit wat we nodig hebben?

  • 14.45 uur Koffie- / theepauze
  • 15.00 uur De kruidenapotheek

Voor bijna alles is wel een kruid gewassen. We gaan kijken naar simpele mogelijkheden voor kleine kwaaltjes.

  • 16.00 uur Einde

Kernbegrippen van de opleiding ‘Prevenzis natuurtherapeut’

  • Sta in je kracht, wees jezelf
  • Dichtbij de natuur met haar voedende krachten

Jouw zoektocht

Wil jij weten hoe je de voedende kracht van de natuur kunt benutten? 

Onze docenten nemen je aan de hand tijdens jouw zoektocht! 

  • Wat is de samenhang van natuur, voeding en gezondheid?  
  • Hoe kunnen bronnen uit de natuur bijdragen aan gezondheidsinterventies?  
  • Welke natuurlijke processen zetten we in? 
  • Hoe doen we dit vanuit een holistische visie? 

Met andere woorden wat biedt de natuur aan voeding en beleving en hoeveel energie doe je op als je in de natuur verblijft of met je handen in de aarde bezig bent.  

In de opleiding komt een breed spectrum aan onderwerpen aan bod. Je leert over voeding, planten en kruiden die een specifieke uitwerking op klachten hebben, het maken van etherische oliën en gebruik van natuurlijke supplementen.  
Ook bestudeer je de relaties tussen de fysieke en psychische leefstijl en andere factoren die belangrijk zijn voor onze gezondheid en in ons eventuele ziekteproces. Dit laatste doe je aan de hand van het (internationaal erkende) gezondheidsmodel van Machteld Huber. 
 
Machteld Huber (gestart als huisarts) introduceerde het concept positieve gezondheid in Nederland in 2012. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. 

Wat is gezonde voeding?

Voeding heeft pas een meerwaarde als het ondersteunend is aan jouw lichamelijke gezondheid. Het moet rijk zijn aan vitamines, mineralen en sporenelementen en beschermende stoffen, maar het moet ook lekker zijn en ons een gevoel van welbehagen en verzadiging geven. 

Beleef de natuur tijdens de opleiding

De opleiding start met de lessen “van bodem tot bord”. Je doorloopt de gehele route vanaf bodemprocessen, de invloed van een gezonde bodem op de inhoudsstoffen van de plant, tot de effecten die dit allemaal heeft op onze gezondheid. Wat zeker ook te maken heeft met het microbioom. 

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.  

De laatste jaren is er ongelooflijk veel kennis beschikbaar gekomen over het microbioom, die voor een belangrijk deel in onze darmen zit. We noemen dit vaak darmflora. Onze darmen zijn eigenlijk ons tweede brein en er is een intensieve relatie tussen darm en brein.  

Gaandeweg krijg je meer inzicht in de enorme positieve effecten van biologische voeding op onze gezondheid. Zo ontdek je ook welke potentie er verscholen ligt in de aarde onder onze voeten.  

En nu wordt het pas echt fascinerend: hoe gebruik je voeding als medicijn? En hoe maak je contact met de natuur om je zowel geestelijk als fysiek te voeden? 
 
Tijdens de opleiding beleef je de natuur, je leert over teelt en verwerking en je gaat heerlijk op pad met een ervaren wildplukker! Daarna gebruik je alle producten die je hebt verzameld om de mooiste gerechten en de meest fantastische etherische oliën te maken.   

Ook grijpen we terug op oude kennis en natuurwijsheden, die in de praktijk vaak bijzonder goed werken. 

Echt iets voor jou?

Deze opleiding is echt iets voor jou als je 

  • affiniteit hebt met de natuur  
  • op zoek bent naar meer kennis over de natuur  
  • meer ervaring wilt opdoen met de natuur  
  • wilt weten welke invloed de natuur heeft op onze gezondheid  
  • leergierig bent en je openstelt voor informatie die nieuw voor je is

Wat maakt deze opleiding zo bijzonder?

Deze opleiding gaat uit van het integreren van natuurlijke processen in het dagelijks leven.  

Zo wordt er veel aandacht besteedt aan het hele proces achter onze voeding, te beginnen met een gezonde bodem. Als vervolg leer je hoe je interventies met voeding en kruiden kunt inzetten. Dit deels in samenhang met producten uit de natuur, zoals wilde planten en paddenstoelen. Niet alleen als voeding, maar ook medicinaal. Verder is de verwerking hiervan is onderdeel van de opleiding, zowel in theorie als in de praktijk. 

Doordat de opleiding het gezondheidsmodel van Machteld Huber hanteert wordt er, naast het fysieke en psychische aspect, ook aandacht besteed aan de invloed van zingeving, het sociaal-maatschappelijke element en de cultuurinvloeden van omgeving en afkomst.   

Je maakt kennisopdrachten gekoppeld aan de lesstof en je doet de excursies. Reflectie is een belangrijk item tijdens deze opleiding. Reflectieopdrachten maak je regelmatig, hierbij krijg je begeleiding van een supervisor. Per jaar vinden er twee tot vier supervisiegesprekken plaats. 

Wat brengt de opleiding jou?

Aan jou de uitdaging om op jouw eigen manier jouw zoektocht vorm te geven. Natuurlijk onder begeleiding van onze docenten en met behulp van alle kennis die aangereikt wordt en die jijzelf ook mag inbrengen.  
 
Meer kennis krijgen over de voedende kracht van de natuur staat centraal in de opleiding. Die voedende kracht staat ons mensen vrij ter beschikking. Je gaat zelf op onderzoek uit en maakt eigen keuzes. Dit alles vraagt om een autonome ontwikkeling van jezelf. Van alle kanten komen prikkels op je af. Informatie moet op juiste waarden worden geschat, bijvoorbeeld uit de hoek van de chemische, farmaceutische en levensmiddelenindustrie. 
 
Mede door de opdrachten stimuleren we je om goed onderzoek te doen, je eigen mening te vormen, waardoor je aan het einde van de opleiding een essay kunt schrijven, met daarin antwoorden op vragen als: 

  • hoe maak ik weloverwogen mijn eigen keuzes? 
  • hoe verwoord ik wat ik doe? 
  • hoe breng ik mijn boodschap goed over op andere mensen? 

Jouw eigen inbreng

Tijdens de opleiding is er ruimte voor jouw eigen inbreng, jouw wensen en voor de actualiteit. De reflectieopdrachten spelen hierin een helpende rol. 

Met welke onderwerpen ga jij je bezighouden in 2023?

In 2023  komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde komen:

  • Plantinhoudstoffen, van bodem tot bord
  • Voeding en gezondheid 
  • Medicinale werking van kruiden 
  • Brein en darm
  • De invloed van emotie op je lichaam
  • Leefstijl 
  • Natuurlijke preventie en interventie 
  • Teelt (biologisch)
  • Excursies en natuurwandeling 

Docenten

De docenten en gastdocenten zijn stuk voor stuk mensen met grote affiniteit met natuurlijke gezondheid. De meesten hebben een eigen praktijk en enkelen hebben een boek geschreven over hun specialisme. Kortom het zijn bevlogen vakmensen die hun kennis willen delen!  

Lesplanning 2023/2024

JuniLes 1Maandag 5 juni
Les 2Dinsdag 6 juni
Les 3Maandag 19 juni
Les 4Dinsdag 20 juni
SepemberLes 5Maandag 11 september
Les 6Dinsdag 12 september
Les 7Maandag 25 september
Les 8Dinsdag 26 september
OktoberLes 9Maandag 23 oktober
les 10Dinsdag 24 oktober
NovemberLes 11Maandag 6 november
Les 12Dinsdag 7 november
Les 13Maandag 27 november
Les 14Dinsdag 28 november
DecemberLes 15Maandag 11 december
Les 16Dinsdag 12 december
JanuariLes 17Maandag 15 januari
Les 18Dinsdag 16 januari
FebruariLes 19Maandag 5 februari
Les 20Dinsdag 6 februari
MaartLes 21Maandag 4 maart
Les 22Dinsdag 5 maart
Les 23Maandag 18 maart
Les 24Dinsdag 19 maart