Neuro Fasciaal Systeem

1.099,00

Beschrijving

‘’FASCINERENDE FASCIE’’
Fascie krijgt steeds meer aandacht van wetenschappers en therapeuten wereldwijd. Werd de fascie vroeger gezien als een verbindende stof met een opvulfunctie, tegenwoordig is er veel meer bekend over de vele eigenschappen en functies die dit driedimensionale netwerk in het menselijk lichaam heeft.

Is al deze kennis bruikbaar in de praktijk en kunnen we fascie beïnvloeden? Dr. Schleip (Duitsland), Dr. Huijing (Nederland) en vele anderen werken hard aan meer bewijsvoering die ons handelen kan ondersteunen. Vast staat wel dat de fascie een cruciale rol kan spelen bij disfunctieproblemen en pathologie. Er zijn verschillende therapievormen en methodieken gerelateerd aan fascie. De meest bekende zijn Bowen, Osteopathie, Craniosacraal en Rolfing.

De module wordt verzorgd door een osteopaat die veel ervaring heeft in het werken met fascie.
Docent: Evelyn van Vliet

Vooropleiding: Anatomische kennis op MBO-4 niveau en enige mate van voorkennis omtrent de fascie/ bindweefsel.

We gaan in op de praktische vaardigheden die nodig zijn om het onderzoek naar en de behandeling van de fascie in een therapeutische setting te kunnen toepassen.
De fascie wordt in deze module gezien als een verbindend orgaan met zowel lokale als globale functies. Door deze fascinerende samenhang speelt dit weefsel een uiterst belangrijke rol in de informatievoorziening, de houding en de beweeglijkheid van ons lichaam. Een verstoring hierin heeft daarom invloed op het geheel. Als er ergens een disfunctie/verstoring is zal de fascie daar – of mogelijk ook op een andere plek – gaan samentrekken en verstrakken. Dat is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam.
Om de werking van fascie in al haar facetten te kunnen bevatten, is alleen de anatomische en fysiologische kennis niet voldoende. Het vraagt om een andere kijk op dit fascinerende systeem. Het opdoen van praktische vaardigheid is hierbij van essentieel belang.
Het zwaartepunt van deze cursus ligt op de praktische vaardigheden, maar ook de theorie komt voldoende aan de orde. In deze cursus komen onder andere de volgende onderdelen aan bod:

 • Verdieping van palpatoire vaardigheid op verschillende niveau’s (oppervlakkig en dieper in het lichaam)
 • Onderzoek van myofasciale ketens
 • Detecteren van fasciale restricties
 • Bepalen van behandelstrategie
 • Diverse behandelmethoden zoals:
  • Fascial release therapie
  • Soft tissue techniek
  • Myofascial release therapie
  • Neurofascial release therapie
  • Directe en indirecte behandeling

Na het volgen van deze module heb je theoretische kennis omtrent het fasciale systeem, heb je kennis gemaakt met praktische vaardigheden met betrekking tot het onderzoek naar en de behandeling van de fascie en ben je in staat om fasciale restricties, zowel lokaal als in een keten, op te sporen en te behandelen.