Triggerpoint Therapeut

4.426,00

Beschrijving

De module Triggerpointtherapeut gaat nog dieper in op de stof die in de module Triggerpoint specialist is behandeld.

Tijdens deze module staat Dry Needling centraal.
Dry Needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald (zonder medicatie) in het triggerpoint met als doel het wegnemen of verlichten van pijn. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp’gevoel. Daarna ontspant de spier zich vaak direct en kun je gemakkelijker bewegen. Door het inbrengen van de dry needle treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze spiercontractie (”local twich response”) blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel.
Dry Needling is geen acupunctuur en heeft ook geen energetisch kader. Er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen.

Als vooropleiding is vereist: module Triggerpoint specialist hebben afgerond.

Docenten: Jan Pattyn / Franc Winterkamp

Je krijgt in deze module verdieping en verbreding van de lesstof (behandeling van ruim 80 spieren). Klachten leer je in een ruimer kader te plaatsen: wat kan de oorzaak zijn van een klacht? Is het een neuromusculaire klacht, speelt het segmentale gedeelte een rol of is de klacht misschien van artrogene oorsprong?
Ook leer je meer over het fenomeen spierkettingen. Verder is er ruime aandacht voor de techniek van Dry Needling en differentiaal diagnostiek in relatie tot de triggerpointtherapie.

De module bevat opdrachten in de vorm van casuïstiek (uitwerken van praktijksituaties met differentieel diagnostiek en Dry Needling). Deze module wordt afgesloten met een praktijktoets. In de beoordeling wegen mee: theorie, praktijk en werkstuk(-ken).
Aanbevolen literatuur:

  • Myofascial Muscle Chains
  • Trigger Points Praktisch deel 1: Bovenste kwadrant
  • Trigger Points Praktisch deel 2 en 3: Onderste kwadrant